Koliko svetlosti Vam je potrebno u jednom danu?

Pomeranje zavesa i roletni, ali i pravilno korišćenje veštačkih izvora svetlosti može biti od velike važnosti za Vas i Vaše ukućane. Ukoliko vremenske prilike ne obezbeđuju dovoljnu količinu prirodne svetlosti, veštačko osvetljenje može biti od ključnog značaja.

Drugim rečima, trudite se da u toku dana prilagođavate nivo veštačke i, koliko god je to moguće, prirodne svetlosti u Vašem domu, kako bi ona bila usklađena sa aktivnostima koje obavljate u toku dana. Ukoliko uzmemo u obzir svakodnevnicu prosečnog čoveka, u prepodnevnim satima je potrebno obezbediti maksimalnu količinu svetlosti kako bi se ljudski organizam probudio i aktivirao.

Period popodneva takođe zahteva veću količinu svetlosti iz razloga što nedostatak iste u ovom dobu dana nepovoljno utiče na produktivnost i nivo energije koji posedujemo. Ipak, budite oprezni jer prevelika količina svetlosti može da izazove kontraefekat i dovede do umora i pospanosti. Takođe, ukoliko to vreme dozvoljava, predah na otvorenom u omiljenoj baštenskoj stolici će većini obezbediti potrebnu količinu vitamina D.

Vaša omiljena baštenska stolica

Kako dan odmiče, tako je poželjno smanjivanje količine svetlosti da bi se Vaš mozak i telo opustili i postepeno pripremili za san.

Ukoliko je Vama, kao i većini, jedna od omiljenih večernjih aktivnosti odmor ispred televizora, odlučite se za blag izvor svetlosti – neka to ne bude prejako svetlo kako biste u potpunosti uživali u televizijskom programu, ali neka ne bude niti potpuni mrak jer on u ovom slučaju može dovesti do naprezanja očiju i glavobolje.

Kada govorimo o pozicioniranju prostorija u domu koje bi Vam omogućilo optimalnu količinu svetlosti, savetuje se da spavaća i dnevna soba budu okrenute ka istoku, kako bi najviše prirodne svetlosti imale u jutarnjim časovima, a potom se količina date svetlosti smanjivala. Ukoliko to nije moguće, orijentišite ih ka jugu, a imajte u vidu da je poslepodnevna svetlost zapadne strane pun pogodak za hodnike. Takođe, preferira se da kuhinja i radna soba budu okrenute ka severnoj strani. Razlog tome je što severna strana Vaše kuće ili stana nije direktno osvetljena, te je samim tim pogodna za prostorije u kojima se uči ili obavlja rad na računaru.


Prijavite se na newsletter i saznajte o najnovijim ponudama i popustima

Nameštaj po meri

Prijavite se na newsletter i saznajte o najnovijim ponudama i popustima

Vitorog Premium

Prijavite se na newsletter i saznajte o najnovijim ponudama i popustima

Montaža nameštaja

Naši saloni pružaju uslugu montaže nameštaja. Saznajte više informacija.

Isporuka nameštaja

Naši saloni pružaju uslugu isporuke nameštaja. Saznajte više informacija.

Uslovi plaćanja

Saznajte koji su uslovi plaćanja u našim salonima i na webshop-u. Kliknite ovde!

Prijavite se na newsletter i saznajte o najnovijim ponudama i popustima